Mituri despre caini

Mituri despre câini

 

Anumite mituri despre câini încă sunt considerate ca fiind adevărate de mulţi oameni din întreaga lume, iar unele dintre aceste mituri rezistă de foarte mult timp. Motivul principal este lipsa de informare din surse bune, de încredere şi dorinţa de înţeles de a crede că animalul din dotare e cu totul special.

Nu toate miturile de mai jos sunt false, ele poate fi false, parţial false, adevărate sau parţial adevărate.

Voi adăuga alte mituri pe măsură ce iau cunoştinţă de ele şi pe măsură ce termin de scris articole care le explică detaliat.

Legate de hrană

1. Puiul care are burta umflată are viermi. PARŢIAL ADEVĂRAT. Puii care sunt infestaţi puternic cu viermi pot avea burta mare, dar nu este acesta singurul motiv. Muşchii abdominali ai unui pui sunt slabi, iar organele interne sunt mai mari proporţional decât ai unui adult, fapt ce face ca acestea să nu poată fi susţinute foarte bine.

2. Laptele de vacă face viermi. FALS. Unul dintre motivele pentru care nu se recomandă lapte puilor este că aceştia ar face viermi (ascarizi). Deşi laptele poate provoca diaree, cu siguranţă nu va da viermi puiului.

3. Laptele căţelei poate face viermi în pui. ADEVĂRAT. Când căţeaua are anumiţi viermi intestinali, îi va transmite prin lapte şi puilor ei. De aceea, deparazitarea mamei la timp e importantă.

4. Sarea provoacă viermi. FALS. Deşi nu e utilă câinelui şi îi poate dăuna, sarea nu cauzează apariţia viermilor.

5. Câinele hrănit mai mult, cu mai multe vitamine, minerale, carne, etc., va ajunge mai mare. PARŢIAL FALS. Unul dintre primele lucruri întrebate de mulţi proprietari noi de câini e ce să-i dea ca să se facă mare. Nu poţi face din ţânţar armăsar, câinele va ajunge atât de mare cât îi este scris în informaţia genetică. Mai mult chiar, dacă hrăniţi puiul în exces, greutatea suplimentară îi poate cauza probleme mari de sănătate. În plus, calciul în exces se poate depune pe oase şi poate stopa creşterea, iar vitaminele în exces pot duce la intoxicaţii. Pe de altă parte însă, dacă nu hrăniţi câinele suficient de bine cantitativ sau calitativ, creşterea acestuia poate fi încetinită şi probabil va avea şi probleme de sănătate. Respectaţi indicaţiile medicului veterinar, el va şti ce şi cât trebuie dat suplimentar câinelui.

6. Oricărui câine îi trebuie calciu dat pe lângă hrana uscată. FALS. O discuţia mai pe larg despre hrana uscată va fi disponibilă mai târziu, hrana uscată însă e gândită în aşa fel încât să aibă toate vitaminele, mineralele, etc. de care are câinele nevoie, în dozele potrivite. Sigur că fiecare organism asimilează diferit, unii au nevoie de mai mult calciu, alţii de mai puţin, singurul însă care poate decide dacă trebuie suplimentate mesele e veterinarul (preferabil după un test de sânge). Nu daţi calciu după ureche ca „să crească mare”, întrebaţi medicul înainte. Acestea fiind spuse, foarte mulţi câini de rasă au nevoie de suplimente de calciu şi vitamine, dar nu toţi.

7. Calciul nu poate dăuna. FALS. Calciul dat în exces, care nu se poate asimila sau elimina (eventual şi datorită lipsei vitaminei D3) se depune pe oase şi articulaţii, putând astfel să oprească creşterea unui pui în înălţime.

8. Oricărui câine îi trebuie complexe de vitamine pe lângă cele din hrana uscată. FALS. Hrana uscată conţine toate vitaminele şi mineralele necesare câinelui. Dacă nu asimilează bine şi are nevoie de ceva în plus, medicul veterinar e cel care va şti ce şi cât să dea în plus. Câinele e unul dintre puţinele animale care nu poate elimina excesul de vitamine, caz în care se poate ajunge şi la intoxicaţii grave.

9. Oasele fierte sunt mai bune ca cele crude. FALS. Prin fierbere, oasele devin mai dure şi se pot sparge în aşchii.

10. Femurul de vită e mai bun ca orice alt os. FALS. Femurul de vită e extrem de dur, câinele îşi poate rupe dinţii în el, mai ales dacă e fiert.

Legate de anatomie

11. Câinii pot cheli. ADEVĂRAT. Câinii îşi pot pierde părul de pe urechi şi piept. Cei mai des afectaţi sunt cei din rasele cu părul scurt, ca Dachshund.

12. Există mâncare care să oprească căderea părului. FALS. Până în prezent cel puţin, nu există o astfel de mâncare.

13. Când muşcă, fălcile unui pitbull se blochează. FALS. Nu există nicio diferenţă în anatomia fălcilor unui pitbull şi a altor câini şi nu există nici un mecanism anatomic care să blocheze fălcile. Totul ţine de forţa exercitată de câine, care e cu atât mai mare cu cât muşchii sunt mai puternici şi cu cât fălcile sunt mai mari.

14. Basenji e singurul câine care nu poate lătra. FALS. Nu ar trebui să latre, dar o poate face, anatomic nu există diferenţe faţă de alte rase.

15. Periatul e bun pentru blană. PARŢIAL ADEVĂRAT. Periatul menţine blana curată, neîncâlcită, şi stimulează circulaţia sângelui de sub piele. Dacă se exagerează însă (periat apăsat, des), se pot deteriora structura pielii şi a firelor de păr.

16. Câinii văd alb-negru. FALS. Câinii pot vedea mai multe culori, deşi nu cât un om.

17. Vârsta în anii noştri ai unui câine se obţine înmulţind vârsta acestuia cu 7. FALS. Vârsta câinelui ţine de talia acestuia; un dog german trăieşte mai puţin ca un chihuahua, în general. Din acest motiv, transformarea în ani umani nu se face la fel pentru toate rasele.

Legate de sănătate

18. Nasul rece e semn că e sănătos. PARŢIAL ADEVĂRAT. Câinele poate însă să fie bolnav şi cu nasul rece pentru că tocmai a băut apă. Pe de altă parte, câinele poate fi sănătos, dar să aibă nasul uscat pentru că a stat în soare sau dintr-un alt motiv similar.

19. Câinii se pot arde la soare. ADEVĂRAT. Câinii se pot arde pe nas (mai ales dacă nu e foarte pigmentat) sau pe piele, daca au părul scurt (sau au fost tunşi recent).

20. Câinii mănâncă iarbă pentru că le e rău. PARŢIAL ADEVĂRAT. Câinii şi pisicile mănâncă uneori iarbă dacă au indigestie. Iarba îi face să vomite şi se simt mai bine. Alţi câini însă mănâncă iarbă pentru a atrage atenţia stăpânilor, pentru că a devenit obişnuinţă sau posibil pentru a scăpa de un miros neplăcut din gură.

21. Arsul pe bot imunizează câinele împotriva jigodiei. FALS. Unul dintre cele mai barbare mituri care încă e crezut de unii în România, mai ales în cazuri terminale. Singurul efect e durerea de moment, jigodia nu poate fi eliminată, încetinită sau prevenită în vreun fel prin această metodă.

22. Gura câinelui e mai curată ca cea a unui om. PARŢIAL ADEVĂRAT. Deşi saliva câinilor are proprietăţi antiseptice şi ajută la refacerea rănilor distrugând anumite bacterii care ne afectează, aceasta conţine si alte bacterii, diferite de ale noastre, care pot îmbolnăvi oamenii cu sistemul imunitar slăbit.

23. Câinii trebuie să fie părinţi înainte de a fi castraţi. FALS. Ideea este că în felul acesta, masculul va fi satisfăcut, femela îşi va dezvolta instinctul matern şi ambii vor fi mai calmi. Toate cele 3 sunt însă false. Instinctul matern e doar temporar, masculul vrea „satisfacţie” doar când simte o femelă în călduri şi niciunul dintre ei nu devine mai calm după asta. Mai mult, femela e supusă unor riscuri pe timpul sarcinii şi după.

24. Câinii au nevoie de o montă pentru a se maturiza. FALS. Maturizarea vine cu vârsta. Nu există nicio dovadă că monta ar ajuta în vreun fel câinele pe termen lung, mai puţin faptul că la monta viitoare va fi mai pregătit.

Legate de comportament

25. Dobermannilor le creşte creierul şi la 7 ani craniul rămâne prea mic, aşa că înnebunesc (uneori te omoară în somn). FALS. Probabil conceput iniţial să sperie vreun copil neascultător, mitul nu are nicio bază reală. Deşi boala există, ea este întâlnită mult mai des la câinii de talie mică, cu capul mic. Chiar şi în acele cazuri, câinii nu „înnebunesc”, nu muşcă, ci suferă.

26. Jocul cu cârpa îl face agresiv. FALS. Mai multe informaţii la Metoda: Dresajul prin joacă.

27. Puiul care mârâie când se joacă va fi agresiv la maturitate. FALS. Există câini foarte calmi, docili, care mârâie puternic când se joacă anumite jocuri. Puiul care mârâie poate, totuşi, să arate că nu cedează decât foarte greu atunci când vrea ceva. Asta însă duce la agresivitate doar dacă se greşeşte abordarea acestui câine, uneori nici chiar atunci.

28. Câinele hrănit cu carne crudă va muşca sau deveni agresiv. FALS. Cei mai mulţi care spun asta se confruntă cu un câine care mârâie când primeşte primul os. Cauza însă e destul de clară: câinele are ceva de preţ (care mai e şi nou) şi reacţionează nepotrivit. Deşi este o problemă ce trebuie rezolvată, ea exista deja în aceşti câini, osul nu a făcut decât să o scoată la iveală; putea la fel de bine să se poarte la fel cu o altă jucărie sau chiar cu mâncarea lui obişnuită.

29. Câinele trebuie să stea în curte ca să fie fericit. FALS. Deşi toţi câinii au nevoie de mişcare, iar o curte este foarte folositoare, câinii din apartament pot trăi cel puţin la fel de mulţumiţi, dacă sunt scoşi afară suficient de des. O excepţie notabilă sunt câinii de muncă, extrem de energici, cu care este foarte greu de trăit în casă.

30. Câinii şi pisicile se urăsc de la naştere. FALS. Există mulţi câini şi pisici care trăiesc împreună fără probleme. În plus, nicio specie nu se naşte urând o altă specie, cel mult devine astfel. Câinele fugăreşte pisica pentru că ea fuge, din acelaşi instinct care-l face să alerge după o minge, iar pisica fuge de câine pentru că vede diferenţa de forţă şi nu vrea să rişte o confruntare.

31. Castrarea diminuează agresivitatea sau face câinele mai calm. PARŢIAL FALS. Deşi agresivitatea faţă de alţi masculi se va diminua ca urmare a interesului redus acordat femelelor, agresivitatea faţă de oameni şi comportamentele neplăcute vor rămâne neschimbate (inclusiv călăritul picioarelor noastre sau al altor câini, dacă devenise deja un obicei).

32. Câinele castrat nu mai poate face pază. FALS. Din contră, câinele castrat nu va mai putea fi ademenit cu o femelă în călduri. Agresivitatea şi teritorialitatea însă rămân neschimbate.

33. Câinele agresiv e bun şi de pază. PARŢIAL FALS. Nu orice câine agresiv îşi va păzi teritoriul, există mai multe tipuri de agresivitate şi nu sunt toate legate între ele. Unii câini sunt agresivi doar cu alţi câini, alţi oameni sau chiar cu stăpânii, asta nu garantează nici măcar că vor lătra la un intrus.

34. Dacă hrăneşti un câine, sunteţi prieteni. FALS. Există oameni care sunt muşcaţi de câinii pe care îi hrănesc, chiar şi stăpânii acestora. Deşi e foarte puţin probabil să muşte mâna care ţine mâncarea (nu vorbesc aici de un hoţ care încearcă să ademenească un câine de pază), poate muşca mai târziu.

35. Câinele care latră sau mârâie e agresiv. FALS. Deşi unii cu siguranţă sunt, câinii care latră sau mârâie o pot face din alte motive decât agresivitate: pot fi frustraţi că nu se joacă, nu mănâncă, nu au apă de băut, sunt legaţi, sunt în spatele unui gard, pot lătra de frică, nesiguranţă, etc. Nu e o idee bună să vă apropiaţi de un câine care latră sau mârâie, totuşi, dacă nu ştiţi cauza.

36. Câinele care latră nu muşcă. FALS. Lucrurile stau uneori chiar pe dos, câinele care latră nu va muşca, iar cel care o face nu latră înainte.

37. Dacă dă din coadă, vrea să se joace, e prietenos. PARŢIAL FALS. Deşi în general e adevărat, unii câini dau din coadă şi când sunt agresivi, înainte de un atac. Cei care o fac însă, au o poziţie rigidă şi în general se uită fix. Cei care vor să se joace, dau din coadă (deşi nu mereu sau nu de la început), vin cu paşi relaxaţi.

38. Dacă întinzi mâna după el şi câinele fuge, înseamnă că a fost bătut. PARŢIAL FALS. Deşi un câine bătut se poate feri astfel, poate la fel de bine să fie bucuros sau agresiv. În plus, cei care se poartă aşa pot fi doar speriaţi de ceva ce faceţi: sunteţi prea mari, masivi, zgomotoşi, aveţi o căciulă/pălărie ciudată, umbrelă, veniţi prea direct, etc.

39. Dresajul poate demoraliza câinele. PARŢIAL FALS. Dacă se aplică metode mai dure de dresaj unui câine care nu suportă corecţii, rezultatul va fi, cel mai probabil, un câine speriat sau precaut, care se târăşte la sol când aude o comandă, cu urechile lipite de cap. Din fericire, există şi metode (inclusiv a mea, dresajul prin joacă), care nu doar că nu demoralizează câinele, îl fac să aştepte cu nerăbdare comenzile.

40. Câinele bătrân nu poate fi dresat. FALS. Orice câine, la orice vârstă, poate învăţa lucruri noi, inclusiv noţiuni de dresaj, chiar dacă, în cazul unui câine bătrân, va dura mai mult sau va fi mai greu de găsit ceva care să-l motiveze. Evident, depinde şi ce anume vreţi să-l învăţaţi, Agility nu ar fi o alegerea excelentă pentru un câine senior, nu neapărat pentru că nu ar face faţă, ci pentru că riscul de accidentare e mai mare. Pe de altă parte, câinii (bătrâni sau nu) care au probleme medicale (inclusiv dacă sunt sub tratament pentru ceva minor, aparent fără legătura cu ceea ce vreţi să-l învăţaţi) pot refuza să participe la dresaj din cauză că resimt durere, disconfort sau o lipsă de coordonare.

41. Puiul nu poate fi dresat decât după 6 luni. FALS. Multe probleme de comportament ale câinilor adulţi încep din copilărie. Dacă s-ar fi lucrat atunci puţin cu ei, nu ar mai fi fost nevoie să se lucreze acum de 10 ori mai mult (poate acum e chiar prea târziu ca să se mai facă ceva). E adevărat că, cât timp e pui, câinele se concentrează greu la un singur lucru, îşi pierde repede interesul şi nu poate fi corectat, dar se poate lucra cu el. Pe de altă parte, oricât de bun ar fi dresajul făcut, caracterul câinelui se va definitiva doar după ce se maturizează, moment în care puteţi descoperi comportamente pe care nu le doriţi (poate deveni agresiv cu străinii care intră singuri în curte, iar dv poate nu vreţi asta). Acesta nu e însă un motiv deloc bun pentru a nu da câinele la dresaj decât atunci.

42. Dacă îi ofer de mâncare sau jucării ca să asculte, îl mituiesc. PARŢIAL FALS. Întreaga idee de dresaj, câinele care ne ascultă, se bazează pe un singur lucru: câinele vrea ceva de la noi, fie vrea ceva bun ce avem (mâncare, jucării, atenţie, etc.), fie vrea să scape de ceva rău (corecţii) şi caută soluţii pentru a ajunge acolo. Deşi unii câini lucrează/ascultă din plăcere, cei mai mulţi nu o vor face fără să le oferim ceva. Chiar şi cei care lucrează din plăcere o fac în primul rând pentru că au fost învăţaţi într-un mod plăcut sau măcar nu le-a fost distrus entuziasmul iniţial. Şi aceste aspecte pot fi privite ca o mituire, dacă vrem. Ideea de reţinut aici însă e că un câine nu poate face orice vrea oricând vrea, pentru că lumea în care trăieşte (a noastră) e plină de pericole (maşini, otravă pe jos, oameni imprevizibili, etc.) şi de reguli care nu au nici un sens pentru el (nu are voie să omoare animale mici, pisici, găini, etc., nu are voie să sară pe oameni dacă e ud pe jos, nu are voie să sape în dreptul florilor, etc.).

43. Comenzile trebuie spuse pe un ton dur ca să fie ascultate. FALS. Tonul dur aduce cu sine o ameninţare de tipul „dacă nu asculţi, primeşti corecţie”. Deşi sunt încă mulţi cei care lucrează astfel, există şi alte metode care dau roade, prin urmare nu e necesar să folosiţi un ton aspru.

44. Câinii din rasa „X” nu pot fi dresaţi. FALS. Cu siguranţă, unele rase sunt mai uşor de dresat ca altele în anumite privinţe, dar asta nu înseamnă că ar exista rase ce nu pot fi dresate. Dresajul ţine în primul rând de motivaţie: dacă găsim motivaţia bună, putem dresa orice câine într-un anumit grad.

45. Câinele nu trebuie deranjat la masă sau când doarme. PARŢIAL ADEVĂRAT. Câinii sunt, în primul rând, animale şi e de aşteptat să-şi apere mâncarea, chiar dacă nouă ni s-ar părea că arată lipsă de încredere sau respect, ei nu au aceste noţiuni şi pot răspunde agresiv. Similar, câinele trezit din somn, ca şi noi, nu gândeşte limpede şi are nevoie, ca şi noi, de timp pentru a se dezmetici. În ambele cazuri, dacă insistăm să-l deranjăm, putem fi muşcaţi. Cu toate astea, câinele trebuie obişnuit să nu fie agresiv pe lângă mâncare, lucru care poate fi făcut fără intimidări şi confruntări. Voi scrie un articol despre modul cum se poate face asta.

Diverse (False)

46. Câinele care urlă noaptea aduce ghinion. 47. Câinele negru aduce ghinion. 48. Copilul nou-născut lins pe faţă de un câine se va vindeca mai repede ca alţi copii. 49. Câinele negru în cerul gurii e rău.